Založ si blog

Zvýšenie dane z cigariet

Tak by sa spoločne dali nazvať všetky príspevky v rôznych médiách, ktoré skôr píšu, či hovoreným slovom informujú o zdražení cigariet, čo je samozrejmý dôsledok zvýšenia spotrebnej dane. Akosi pritom absentujú informácie, že sa zvýšenie dane netýka len cigariet, ale aj ostatných tabakových výrobkov, teda cigár, cigariek a tiež tabaku.
Fajčiari si nemohli nepovšimnúť, že cigarety sú označené kontrolnou známkou, na ktorej je uvedená cena cigariet, v ktorej je zahrnutá aj spotrebná daň a tiež DPH. Je teda logické, že zvýšením spotrebnej dane sa zvýšia aj ceny cigariet, čiže cigarety uvádzané do obehu po zvýšení dane budú musieť byť označené kontrolnou známkou s novou a teda zvýšenou cenou cigariet. Problém je však v tom, že novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov stanovuje lehotu dopredaja cigariet označených kontrolnou známkou s cenou vrátane dane platnej do nadobudnutia účinnosti novely zákona, čiže do 30. septembra 2012. Po tejto lehote bude možné spotrebiteľské balenie cigariet označené kontrolnou známkou v znení zákona účinnom do 30. septembra 2012 predávať, ponúkať na predaj alebo skladovať najneskôr do 31. októbra 2012. No a po tomto dátume sa bude takto označené spotrebiteľské balenie cigariet považovať za neoznačené. Navyše, každá právnická alebo fyzická osoba musí colnému úradu do 15. novembra 2012 oznámiť množstvo takto označených spotrebiteľských balení cigariet a zároveň  v rovnakej lehote požiadať colný úrad o ich zničenie. Colný úrad takéto spotrebiteľské balenia cigariet zničí, a to na náklady vlastníka cigariet. Zákon teda z legálne zakúpených a zaplatených cigariet vrátane oboch daní vyrobí cigarety nelegálne a ich majiteľa doslova okradne a ešte si to aj musí zaplatiť! Nie je to po prvý krát, deje sa tak vždy pri každom zvýšení spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Podobné praktiky uplatňuje ministerstvo financií, lebo ono je autorom takéhoto prznenia legislatívy aj v prípade spotrebnej dane z liehu, a to vždy pri zmene vzoru kontrolnej známky používanej na označovanie liehovín.
Možno, že takéto iniciatívy slovenského ministerstva financií konečne zastaví až upozornenie Európskej komisie smerované voči Portugalsku s odvolaním sa na príslušnú legislatívu EÚ, podľa ktorého je na trhu potrebné akceptovať cigarety zdanené sadzbou dane platnou v čase ich uvedenia do daňového voľného obehu. Tieto cigarety už nemožno dodatočne zdaniť a ani obmedziť ich predaj. Text si možno pozrieť tu:
Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2009x
Priemerná čítanosť článkov: 2009x

Autor blogu

Kategórie

Archív